המחזור החודשי הוא תהליך טבעי ובריא שקורה בגוף האישה.
נהוג לדבר על המחזור החודשי בהקשר של הווסת (ימי הדימום) בהקשר של כאבי הווסת ואמצעים לספיגת הדם.
אין ספק שהווסת היא חלק חשוב במחזור, אבל המחזור החודשי הוא לא רק ימי הדימום, אלא מקבץ של שינויים הורמונליים מעגליים שמשפיעים אלינו במהלך כל החודש.
בדרך כלל ההסבר על המחזור החודשי מתמקד באיברי האגן, הרחם, השחלות וכו.. אך בעצם, רוב איברי גופינו מושפעים מהמחזור החודשי. בוודאי שמת לב לזה אצלך או אצל חברותיך. לדוגמה: השדיים משתנים במהלך החודש, כאבי ראש או מיגרנות מגיעים באופן מחזורי, לרוב לפני הווסת או במהלכה, העיכול מושפע גם כן מהמחזור החודשי. המחזור גם משפיע באופן ישיר על הרגשות שלנו, אופן החשיבה שלנו, יכולת הדיבור שלנו, החלומות שלנו, האינטואיציה ועוד.
במאמר הזה נתייחס לשלבים השונים של המחזור החודשי.
מה קורה בווסת ואחריה, על הביוץ, אחרי הביוץ ולפני הווסת. נשים דגש על השינויים הרחבים המשפיעים על אישה במהלך המחזור החודשי.
מחזוריות בטבע – הקדמה
מחזוריות היא תנועה טבעית. לדוגמה: מחזור השנה – העונות, מחזור היממה ומחזוריות הלבנה.
הטבע הוא מחזורי ומשתנה. גם בני האדם שהם חלק מהטבע, מחזוריים גם הם. בגוף הנשי הטבע המחזורי משתקף באופן מובהק ומשם אנחנו יכולות לשאוב השראה וללמוד על העוצמה שבמחזור החודשי.
היום והלילה, הגאות והשפל, החורף והקיץ, לכולם תפקיד וחלק מהתנהלות בריאה של השלם.
כך גם העליות והירידות שיוצרים השינויים ההורמונאלים בגופינו הנשי- גם הם טבעיים ובריאים.
לפני שנעמיק בדפוסי הגוף והנפש במחזור החודשי חשוב לי לציין – ההסבר פה הוא כללי וכמובן לכל אחת תחושות שונות ומשתנות במחזור החודשי. אם את לא מזדהה עם ההסבר הכללי, ייתכן שאת שונה ממנו וזה לגמרי טבעי ובסדר. לכל אחת סדר פנימי שונה. בנוסף, אנחנו מושפעות מהמון גורמים בחיים ולא רק מההורמונים.
המחזור החודשי בראיה הוליסטית
נתחיל את ההסבר על המחזור החודשי מהשלב ״אחרי הווסת״
אפשר להתייחס לווסת כמו הסוף וההתחלה של המחזור החודשי.
התקופה של אחרי הווסת –
מאופיינת כתקופה נעימה בדרך כלל. ימי הווסת הכבדים מאחורינו והימים קלילים, מלאים בעשייה ובחשק לחיים. המחשבה בהירה. בגוף- השחלה מבשילה מספר ביציות.
הביציות שבשחלה מכילות אנרגית חיים פוטנציאלית. ומפרישות אסטרוגן. בשלב הזה הן גדלות ואיתן האסטרוגן. גם אנרגית החיים, היצירה והחשק, האהבה וכוח הנתינה גדלים עם גדילת הביציות.
במקביל לביציות שגדלות ומתפתחות, הרחם מתחילה לגדל מחדש את רירית הרחם – זוהי שכבה מימית מלאה חומרי הזנה בה ישתרש התא המופרה (אם תקרה הפרייה).
הימים הפוריים והביוץ –
אלה ימי השיא הגבוה של המחזור החודשי. ימים עם אנרגית חיים גבוהה, תשוקה ומיניות. לא במקרה. אלו הימים בהם את פוריה ויכולה להכנס להריון. כל גופך מושפע מהשיא הזה. עור הפנים שלך קורן, השיער מבריק ונראה נהדר, הביטחון העצמי גבוה יותר. את כריזמטית ויכולת ההבעה שלך חדה ורהוטה. יכול להיות שהאנרגיות הגבוהות יבואו לידיי ביטוי גם בעצבנות מוגברת או בכאבים באגן.
בגוף- הביצית הנבחרת להבשלה ממשיכה לגדול וביום הביוץ היא תצא אל החצוצרה.
בימים הפוריים את רטובה יותר, אולי את מזהה נוזלים פוריים על התחתונים או בניגוב. הנוזלים הפוריים אלו הם נוזלים מיימים ושקופים, דמויי חלבון ביצה.
למה הנוזלים האלו נקראים נוזלים פוריים? כי בתוך הנוזל הזה, הזרע יכול לחיות עד רגע הביוץ. ברגע שהביוץ יתרחש, הזרע ששוהה בתוך הנוזלים הפוריים שבך, ייצא לדרכו, אל הביצית, שתחכה לו בחצוצרה. לכן בכל הימים שבהם קיימים בתוכך הנוזלים הפוריים, נוזל הזרע יכול לחיות בתוכך, פורה ומוכן להפרות את הביצה, ברגע שתצא מהשחלה.
אך ימים אלו לא נפלאים רק ליצירת ילדים! אלא לכל יצירה שנפשך חשקה בה. אלו ימים נהדרים לקידום פרוייקטים, רעיונות וחלומות. הימים האלו הם חלון הזדמנויות של הגשמת הפוטנציאל שלך , מימוש וביטוי של מה שאת בעולם.
עד כאן סקרנו את שני השלבים ״אחרי הווסת״ ואת הביוץ.
השלבים האלו מאופיינים בדרכ בבהירות מחשבתית, בכוח חיים, בחשק ובהשראה.
אורך שני השלבים האלו מושפע מאד ממצבה הפיזי והנפשי של האישה, לכן אורך שלב זה יכול להשתנות ממחזור למחזור. כשהמחזור מאחר, זהו השלב במחזור שמתארך.
למה המחזור החודשי מאחר?
כי הביוץ מאחר. הביוץ הוא הזמן שהגוף והנפש מוכנים ורוצים ביצירת חיים. כשיש שינויים פיזיים או רגשיים דרמטיים בחיים. דחף היצירה זז הצידה ונותן מקום למילוי צרכים השרדותיים יותר, ודוחה את הביוץ.
לדוגמה – מעבר דירה, שינוי תזונתי, טיסה לחו״ל, מוות של אדם אהוב, פרידה דרמטית וכו . כל אלה מבקשים מהגוף תשומת לב רגשית או פיזית להסתגלות למצב חדש בחיים. ולכן גם כוח היצירה מושפע מכך.
במצבים כאלו שהמחזור החודשי משתנה, רצוי להזין את הגוף והנפש בשינה, אוכל מזין, תמיכה נפשית, וכל מה שמרגיע וממלא. עיסוי רחם/ דיקור/ טיפולים תומכים מומלצים בתקופות כאלו ועוזרות למערכת לחזור לאיזון.
עכשיו נדבר על שני השלבים העמוקים יותר של המחזור- לפני הווסת והווסת. (השלב הלוטאלי)
לפני הווסת
מסוף הביוץ עד הווסת. זהו שלב שאורכו קבוע בד״כ ואורכו 14 יום בממוצע. בשלב זה אנחנו יכולות להרגיש ״הורמונליות״, לבכות יותר, להזיע יותר. הרגישות שלנו עולה. לעיתים יש יותר עייפות, אנרגית החיים, החשק והתשוקה יורדים ויש צורך להתכנס.
והמראה החיצוני שלנו בהתאם…
ברחם- הרירית ממשיכה לקבל חומרי הזנה ונוזלים והיא מתמלאה עוד. רמת המים ברחם ובגוף גדלה. אפשר לחוש את השדיים גדושים, את הבטן נפוחה. לפעמים גם הרגליים, ואפילו הפנים, גדושים יותר בנוזלים.
בראיה ההוליסטית, מים נושאים אינפורמציה רגשית. ואכן, ימים אלו שלפני הווסת הם מלאים באמוציות ורגישות. תכנים קשים יכולים לצוף ולעלות ממעמקים ויכולים להביא איתם חוסר סבלנות, קושי בהכלה וצורך בקבלה ובזמן לבד.
מעניין כמה קשה לנו לקבל את עצמנו בימים אלו. חוסר לגיטימציה של החברה/עצמנו כשאנחנו חלשות יותר, פגיעות יותר מתבטא בכך שקשה לנו לענות על צרכי הגוף והנפש בימים האלו. זמן לבד, מרחב וזמן לחוש את הכאב, לתת לבכי לעלות לשטוף, תמיכה נפשית, חיבוק, אוכל מזין, אמבטיות, כל אלו יטיבו עם אישה לפני ווסת.
הסבר קצר על הווסת
כמו הזמן שלפני הווסת, גם בשלב הזה אין לנו לגיטימציה לתת מקום לצרכים האמיתיים של הגוף והנפש.
הווסת נקראת ״ווסת״ כי זה השלב שבו ההורמונים שלנו הכי מווסתים, מאוזנים יותר מכל שלב במחזור החודשי.
זה יוצר רגיעה במערכת הנפשית ושקט פנימי עמוק. אך רובינו ממש לא מרגישות כך בזמן הווסת. בתרבות שלנו הווסת מאופיינת בעיקר בכאבים, חולשה וחוסר נוחות סביב הדם. מה קורה בגוף? הרירית שהרחם גידלה בתוכה במשך כל המחזור החודשי מתחילה להתנתק ולנשור החוצה, ממש כמו העלים שבשלכת. הרחם מתכווצת ועוזרת לרירית להתרוקן.
מה מכיל דם הווסת? דם הרחם מכיל דם ממחזור הדם ואת הרירית, שהיא כאמור הוא חומר מיימי מלא חומרי הזנה. דם הרחם הוא חומר פורה ביותר.
התנועה של הרחם המתכווצת, הריקון של הדם, ופתיחה של האגן דורשים מהגוף המון כוחות ולכן מנוחה מאד תומכת בתהליך ההתרוקנות. בחברה שלנו לא נהוג לאפשר לגוף את המנוחה המתבקשת ולכן נשים חוות את הווסת כואבת יותר וארוכה יותר. כשהגוף לא מקבל את צרכיו זה ישר משפיע על המצב רוח ולכן נשים עצבניות יותר, רגישות יותר וסובלות יותר בזמן הווסת. השלב שיכול להיות הנעים והרגוע ביותר בחודש הופך לסיוט מתוך חוסר לגיטימציה להקשבה לצורכי הגוף.
לסיכום
המחזור החודשי הוא תהליך מופלא שטומן בחובו את סודות היצירה של החיים על כדור הארץ.
האישה, כמו הטבע, לא מלבלבת כל השנה. יש עונה שבה היא פורחת וריחנית, ויש עונה שבה היא קמלה כדי לפנות את מה שמיותר ולאפשר חיים חדשים, להיווצר בתוכה, מחזור יצירה חדש.
גם שמש לא זורחת במשך כל שעות היממה. הניסיון לזרוח כל החודש הוא לא טבעי ויוצר סבל.
הקשבה לצרכי הגוף המשתנה במהלך המחזור החודשי פותח לאישה דלת לכוחות יצירה אדירים.